De religies van deze wereld
Wat de religies van deze wereld geloven
Het Christendom:
Hoofdzakelijk onderwijst de Christelijke religie dat de mens een “onsterfelijke ziel” heeft. Wanneer iemands leven eindigt gaat de “onsterfelijke ziel” van de persoon meteen naar de hemel of de hel.
Afhankelijk van of zij een goed of een slecht leven geleid hebben. Voor Katholieken is er ook de mogelijke stap om naar het vagevuur gezonden te worden. Dit is een soort staat van tussenoplossing om het kwaad van iemand uit te wissen door priesterlijke gebeden).
Voor de “Christen”, die het tot in de hemel heeft gemaakt, is dat aannemelijk het ultieme doel van de mensheid. Dat is een volkomen on-Bijbels perspectief. Omdat het absoluut dubbelzinnig is. Bovendien schiet het tekort om de vraag naar behoren te beantwoorden: Wat is het doel voor het menselijk bestaan?
Andere religies van de wereld
Zij verwerpen de God van de Bijbel en Zijn goddelijke openbaring. Daarom schieten de belangrijke religies van de wereld ook tekort. Daarom kunnen zij het ware doel voor het menselijk leven niet vast stellen. Zij hebben dus hun eigen afzonderlijke geloven voortgebracht – los van het Woord van God: de Bijbel.
Hierna is een kort overzicht: (1)
Judaïsme
Het traditionele Judaïsme onderwijst dat de dood niet het einde is van het menselijk bestaan. Het Judaïsme richt zich echter hoofdzakelijk op het leven hier en nu. De religie benadert het hiernamaals met wat dogma. Dit laat aanzienlijke ruimte open voor persoonlijke mening. Vele Orthodoxe Joden – net als Christenen – geloven dat de mens een ziel heeft. En dus dat de “zielen” van de rechtvaardigen na de dood naar het “paradijs” gaan. Of naar een plaats zoals de hel.
Denkbeelden, die lijken op reïncarnatie worden er ook op nagehouden. Zoals er zienswijzen zijn, die een opstanding bij de inauguratie van de “messiaanse eeuw” steunen. De Talmoed leert dat deze wereld als een “corridor” is. Die naar de olam ha-ba leidt, het hiernamaals in de komende wereld. Het doel van de vrome Joden is een waardig leven te leiden. Dat bovenal waardig is om de corridor te passeren naar een eeuwig paradijs.
Het doel van het leven is ook om een einde te maken aan iemands lijden door verlichting, bewustwording en verlossing. Om verlossing uit de cyclus van dood en geboorte te verkrijgen. Of tenminste een betere wedergeboorte te bereiken door verdienste te verwerven. Het doel is ook om anderen te helpen hetzelfde te doen.
Hare Krishna
Net als de Indiase religies richt het doel van het leven zich op reïncarnatie. Bovendien moet dit leven voortgaan totdat iemand verenigd is met de godheid door “Krishna bewustzijn”.
Hindoeïsme
Het doel van het leven is ons te realiseren, dat wij zelfs nu een deel van God zijn. Met dit begrip kunnen wij uiteindelijk de aarde verlaten en bij God verblijven.
Jaïnisme
Het Jaïnisme, dat traditioneel als Jain Dharma bekendstaat. Het is een oude Indiase religie die sinds vroege tijden als onafhankelijk geloof en filosofie geldt.
Het universum is eeuwig en er bestaan vele goden. Goden, mensen en alle levende dingen zijn gerangschikt in een ingewikkelde hiërarchie. De ziel is niet geschapen en eeuwig en kan perfecte goddelijkheid verwerven. Het doel van het leven is vrijheid te verkrijgen van de cyclus van dood en wedergeboorte. Dit wordt bereikt door een slecht karma te vermijden en vooral geen schade te berokkenen aan anderen.
Godsdienst/Religie van de Sikhs
Het doel van het leven is om het zelf te overwinnen en het leven te richten naar Gods wil. Dat wil zeggen: een heilige soldaat te worden en te vechten voor het goede. Reïncarnatie moet doorgaan totdat het karma van een persoon weggenomen is en overgegaan/opgegaan is in God.
Stoïcisme/Gelatenheid
Het doel van het leven is geluk. Het wordt bereikt door deugdzaamheid en leven naar de ingevingen van het verstand. Inclusief ethische en filosofische opleiding, eigen-overdenking, zorgvuldig oordeel en een innerlijke rust.
Taoïsme
Het doel van het leven is om innerlijke harmonie, vrede en een lang leven te bereiken. Door in overeenstemming met Tao te leven – het pad of de weg. Om uiteindelijk terug te keren naar een staat van niet-bestaand, waarvan gezegd wordt: “de andere kant van bestaand” te zijn.
De traditionele Chinese Religie
Het doel van de mens is om een veelbelovend leven te leiden. En een vredig leven na de dood te verwerven. Door rituelen, voorouder verering, gebed, oefeningen voor een lang leven, waarzeggerij, profetie, astrologie en feng shui (een Chinees wetsysteem.)
Confucianisme
Confucianisme komt neer op een wetboek van reglementen om de staat te organiseren. Alsof het een religie of een filosofie is. Het erkent dat de menselijke natuur gevormd moet worden door discipline en onderwijs.
De mens wordt gedreven door zowel positieve als negatieve invloeden. Dus proberen Confucianisten een uitnemende natuur te verwerven door sterke relaties. En een oplettende manier van redenering en te werken om negatieve energie te minimaliseren.
Deze nadruk op normaal leven is te zien in de verklaring van de Confucianistische wetenschapper Tu Wei-Ming. “Wij kunnen de ultieme bedoeling van het leven in het algemeen menselijke bestaan realiseren”. In het Confucianisme is dus het doel van het leven iemands rol in de gemeenschap. Om deze rol te vervullen met fatsoen, eer en loyaliteit.
Islam
Bij de Islam is de voornaamste fundamentele doelstelling van de mens om Allah te dienen. Door zich te houden aan de goddelijke richtlijnen. Die geopenbaard zijn in de Koran en in de tradities van de profeet Mohammed. Het aardse leven is slechts een test, die het leven na de dood van een persoon bepaalt. Bovendien zijn er zijn twee mogelijkheden: ofwel in Jannat (paradijs) ofwel in Jahannum. (hel)
Utilitarisme/ Nuttigheidssysteem
Gebaseerd op de geschriften van Jeremy Bentham. (1748-1832). Utilitarisme onderwijst dat de natuur de mensheid onder twee meesters heeft geplaatst, pijn en plezier. En dat zij alleen onze daden bepalen. Het doel van het leven draait ook om het denkbeeld dat “goed” is. Hetgeen het grootste geluk brengt aan het grootste aantal mensen. Bentham noemde de betekenis van het leven het “grootste geluk principe”.
Conclusie van al deze religies
Zoals men kan zien, zijn deze complexe religies en hun “religieuze” denkbeelden over de uiteindelijke bestemming van de mensheid ontoereikend. Om de vraag adequaat te beantwoorden: Wat is het doel van het menselijk bestaan?
Uiteindelijk weerspiegelen zij slechts de zelfingenomen verbeeldingskracht van mensen. Deze zijn afgesneden van de ware God van de Bijbel. Zij worstelen om een antwoord te vinden op deze eeuwenoude vraag.
Fred R. Coulter.
Wordt vervolgd met: Wat de “intellectuele elite” gelooft