Christelijke tradities en hun oorsprong
Christelijke tradities:
- Zijn Kerstmis, Paaszondag, Halloween Christelijke tradities?
- Wat is hun oorsprong?
De Christelijke traditie: “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.[1] In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond.
Art.: Drew Carey – feestdagen
Drew Carey 2002 White House Correspondents’ Dinner – YouTube
Drew Carey 2002 on pagan holidays: https://www.youtube.com/watch?v=Tv7Ed-ETNJs
Drew Carey:
U weet, dat ik veel lees in de Bijbel. U weet, dat het absurd is: wij vieren in de hele wereld feestdagen……. en wat ik kort geleden ontdekte was dat wij feestdagen vieren, die helemaal niets met de Bijbel te maken hebben.
Werkelijk beroemde feestdagen, zoals Kerstmis. Kerstmis staat niet in de Bijbel.
Christelijke tradities: Kerstmis: De geboorte van Jezus staat in de Bijbel, maar niet Kerstmis.
De bomen staan niet in de Bijbel; de cadeaus staan er in, maar er staat nergens geschreven, “vier mijn geboortedag, zegt Jezus”.
Het is een heidense feestdag, die door de Romeinen in het leven is geroepen, zoals wij dat doen. (stilte)
Maar overal waar U naar toe gaat – ik zeg het U – ik heb het zo vaak gezien.
U ziet een grote kerstvoorstelling en daar is baby Jezus, de kribbe, schapen, schaapherder, wijze mannen, Maria, Jozef …….. en precies in het midden de kerstman!
Als – wie is dat – de coach van Maria? (Gelach) De kerstman heeft niets te maken met wat dan ook.
Christelijke tradities: Paaszondag is een andere feestdag, die niet in de Bijbel voorkomt.
Net zomin heeft de paashaas iets te maken met Pasen.
Ieder paasfeest hoort men niets over Jezus aan het kruis.
Waar men wel over hoort is de paashaas. Paashaas dit en paashaas dat. (stilte)
Waarom is de christelijke religie de enige in de wereld, die een mascotte nodig heeft om hun spul te verkopen? (gelach)
U ziet geen Joodse mensen met de Paas-kangoeroe het feest vieren. (veel gelach)
Er is ook geen Ramadan-haan. (nog meer gelach)
Christelijke tradities: Halloween is een andere grote feestdag – een Satanische feestdag.
Om de een of andere reden maakt niemand zich daar druk om. Weet U, “plezier voor de kinderen”. (gelach)
Ik bedoel, toen ik naar de kerk ging, zeiden zij altijd tegen mij, dat Satan de meest kwade genius is; degene, waar men voor moet oppassen, “kijk uit voor Satan”!
Dan – éénmaal per jaar – roept het hele land, “hé, laten wij feestvieren met deze vent”. (veel gelach) Het is belachelijk. (gelach)
De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.[1] In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
Het Keltische Nieuwjaar of Samhain
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de 9e eeuw stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treat tocht vindt wellicht daar zijn oorsprong.