De ware betekenis van genade
De ware betekenis van genade.
Genade, zoals gedefinieerd in het Nieuwe Testament, komt van het Griekse woord charis, wat betekent:
- “gunst; genade; goedgunstige hulp of zorg,
- welwillendheid; de goedgunstige intentie van God of gift;
- de praktische toepassing van welwillendheid;
- een attentie; goedgunstige daad of schenking,
- overvloed van genade, een toestand van genade, een daad van genade en een werk van genade;
- dankbaar zijn, dankbaarheid of dank”.
Bovendien geeft genade aan wat de staat van de relatie is tussen:
- God de Vader,
- Jezus Christus en
- de gelovige.
Paulus gebruikt het woord “genade” als deel van een openingsgroet of slotgroet. Het wordt dan gebruikt om “goddelijke genade” te verlenen aan degene, die het Epistel leest.
- Genade is een kosteloze en onverdiende gift van God de Vader, door Jezus Christus.
- Gods genade is de grootste uiting van de liefde en allesomvattende barmhartigheid van God de Vader.
- Genade is meer dan de vergeving van zonden.
“Onder genade” zijn betekent het voortdurend ontvangen van Gods goddelijke liefde, gunst, zegen, goedgunstige zorg, hulp, welwillendheid, schenkingen, giften en goedheid.
God de Vader is de bron van waaruit de genade komt naar de gelovige.
De acceptatie van de geboorte, het leven, de dood en de opstanding van Jezus Christus, als het perfecte offer van God de Vader is het ENIGE MIDDEL, waardoor genade wordt verleend aan de gelovige.
De gelovige ontvangt Gods genade door het geloof in het offer van Jezus Christus voor de vergeving van zijn of haar zonden.
God de Vader schenkt Zijn genade aan iedere gelovige na bekering van zonden en doop door onderdompeling, die onze “verbonds-dood” is in de dood van Christus en wat het uiterlijke teken is van onze bekering. [“verbonds-dood” = Een verbond sluiten met als inzet uw leven]
Door genade worden de zonden van de gelovige vergeven. En de rechtvaardigheid van Jezus Christus wordt aan hem of haar toegekend.
Genade bevestigt een nieuwe geestelijke relatie tussen de gelovige en God de Vader en Jezus Christus. Door de onverdiende gift van genade is de gelovige niet alleen geroepen, gekozen, vergeven en aangenomen door God de Vader door Zijn Geliefde Zoon, maar ook verwekt door Gods Heilige Geest – bij de doop met Gods Heilige Geest door handoplegging – en maakt hem of haar een kind van God en een erfgenaam van eeuwig leven.
Vanaf dit punt begint de geestelijk verwekte gelovige een nieuw leven onder genade. Zoals de Bijbel openbaart vereist het leven onder genade van de gelovige om te leven bij elk Woord van God met volledige liefde en devotie tot God de Vader en Jezus Christus.
Genade geeft niemand toestemming om zonde te praktiseren door de geboden van God te veronachtzamen of te verwerpen. Alleen degenen, die Zijn geboden houden kunnen in Zijn liefde blijven en onder Zijn genade blijven.
Iedere gelovige, die Gods genade ontvangt heeft de persoonlijke plicht aan God de Vader en Jezus Christus om zijn of haar oude, zondige gedachten en praktijken te verlaten en een nieuw leven te leiden en dagelijks te groeien in de genade en kennis van Jezus Christus.
Voor iedere gelovige, die onder genade leeft, treedt Jezus Christus op als Verlosser, Hogepriester en Advocaat. Als een Christen een zonde doet, bemiddelt Jezus – na berouw van de gelovige – bij de Vader om Zijn barmhartigheid en genade te verkrijgen en wordt Hij de verzoening voor die zonden.
Verre van het afschaffen van Gods wetten en geboden, bevestigt de Wet – door liefde en gehoorzaamheid – deze persoonlijke relatie tussen God de Vader, Jezus Christus en de ware gelovige.
Samenvatting:
De ware betekenis van genade
Er zijn vijf sleutels om te begrijpen hoe wij door genade de volledige, geestelijke intentie van Gods wetten en geboden moeten gehoorzamen onder het Nieuwe Verbond. Zoals vergroot door Jezus Christus en onderwezen in het Nieuwe Testament:
- Men moet Gods Heilige Geest hebben.
Gods Heilige Geest wordt gegeven na bekering, doop door volledige onderdompeling in water en de handoplegging. De Heilige Geest is de bevruchting door God de Vader, in de menselijke geest van een persoon. (1 Kor. 2: 11)
Dit wordt de besnijdenis van het hart genoemd.
“Want niet híj is Jood die het in het openbaar is, en niet dát is besnijdenis die in het openbaar in het vlees plaatsvindt. Maar híj is Jood die het in het verborgene is, en dát is besnijdenis, die van het hart is, naar de geest, niet naar de letter. Zijn lof is niet uit mensen maar uit God”. (Romeinen 2:28-29)
- Door de kracht van Zijn Heilige Geest schrijft God Zijn wetten in het hart en in het verstand:
“Want na eerst gezegd te hebben: Dit is het verbond, dat Ik met hen na die dagen zal sluiten, zegt de Heere: Ik zal Mijn wetten in hun hart geven en Ik zal die in hun verstand schrijven”. (Hebreeën 10:16)
Doen wij dan door het geloof de wet teniet? Volstrekt niet!
Dit is precies wat Paulus bedoelde toen hij schreef: “doen wij dan door het geloof de wet teniet? Volstrekt niet, maar wij bevestigen de wet”. (Romeinen 3:31)
- Omdat wij door geloof en door de genade van God de wet staven – doordat deze in onze harten en verstand zijn geschreven door de kracht van Gods Heilige Geest – mogen wij niet langer in zonde leven. Zonde is de overtreding van de wet. (1 Johannes 3:4)Paulus maakte dit overduidelijk toen hij zei, “wat zullen wij dan zeggen? Zullen wij in de zonde blijven, opdat de genade toeneemt? Volstrekt niet! Hoe zullen wij, die aan de zonde gestorven zijn, nog daarin leven? Of weet u niet dat wij allen die in Christus Jezus gedoopt zijn, in Zijn dood gedoopt zijn”? (Romeinen 6:1-3)
- Dit betekent dat men moet gehoorzamen in de geest van de wet. En dus niet in de letter van de wet alleen.
Zoals Paulus schreef: “maar nu zijn wij ontslagen van de wet, gestorven aan dat waaraan wij vastgebonden zaten, zodat wij in nieuwheid van Geest dienen, en niet in oudheid van letter”. (Romeinen 7:6)
- Bovendien is Onder het Nieuwe Verbond gehoorzaamheid aan de wetten en geboden van God een deel van het functioneren van de genade van God. En dat leidt naar eeuwig behoud [eeuwig leven].
Met deze achtergrond kunnen wij de ware betekenis beginnen te begrijpen van de “moeilijke” Schriftgedeelten van Paulus.
Bron: A Faithful Version. Appendix Z: Understanding Paul’s Difficult Scriptures.
Part: Paul’s Easy-to-Understand Scriptures page 1372 Grace.
[Bijbelteksten zijn ontleend aan de Herziene Statenvertaling © 2010 Stichting HSV’][Nadruk van ons]